Hét év Tibetben / Seven Years in Tibet
amerikai filmdráma, 139 perc, 1997

 

 

Hét év Tibetben

Seven Years in Tibet

 amerikai filmdráma, 139 perc, 1997

..

11 hegymászó tragikus halála után az osztrák Heinrich Harrer (Brad Pitt) úgy dönt, hogy dicsőséget hoz hazájának, és meghódítja a Nanga Parbat csúcsot. Eközben az öreg Európában kitör a második világháború, és Harrert letartóztatják az angolok. Az osztrák hegymászó többször is megpróbál elmenekülni fogvatartóitól, végül sikerrel is jár, Peter Aufschnaiter (David Thewlis) barátjával a közeli Lhasa városában, a szent városban találnak menedéket. A szigorú szabályok szerint idegenek nem léphetnek be Lhasába, de a szerzetesek ezúttal kivételt tesznek.
Peter itt találja meg a szerelmet, Harrer pedig életre szóló barátságot köt az ifjú Dalai Lámával, akit angolra, történelemre, földrajzra és a nyugati civilizáció szokásaira tanít.


Heinrich Harrer 1952-ben megjelent azonos című könyve nyomán.

--

Az izgalmas kalandfilm megtörtént eseményeket dolgoz fel. A világ legnyugodtabb országa zord és mégis fenséges vidéken terül el. Jelenleg csak a hívők szívében él. Tibet önállóságának utolsó éveit tárja elénk a film, amely egy európai ember szemszögéből mutatja be a legendás tájat. 1939-ben, a második világháború előestéjén Heinrich Harrer, a híres osztrák hegymászó elindult, hogy megmássza a Himalája egyik legmagasabb csúcsát, a Nanga Parbatot. A világégés szele utoléri őt és társát, Petert is. Akkor még nem sejtették, hogy egy titokzatos világba csöppennek majd. Útjuk a siker magasából egy angol hadifogolytáborba vezet. Kalandos úton érnek Lhászába, Tibet szent fővárosába, ahol egyedüli idegenekként befogadják őket. A tizennégy éves dalai láma élénk érdeklődést mutat Heinrich iránt. Mivel addig nemigen fordult meg ezen a földön idegen, felkérik az osztrák hegymászót, hogy legyen a láma tanára: tanítsa angolra, földrajzra és a nyugati világ szokásaira. Az önző és arrogáns Heinrich élete is megváltozik a találkozástól...

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmeknekunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3818075006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Facebook oldaldoboz

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása