Illatszertár
magyar tévéjáték, 76 perc, 1987

 Illatszertár

 magyar tévéjáték, 76 perc, 1987

Egy Váci utcai illatszertárban hatan dolgoznak. Asztalos másfél éve levelezik egy lánnyal, szeretné feleségül venni, de épp karácsony előtt kirúgják állásából. A tulajdonos, Hammerschmidt úr megfigyelteti feleségét, aki megcsalja Kardos segéddel...

 Szereposztás
Bodrogi Gyula - Hammerschmidt
Kern András -Asztalos
Szacsvay László - Kardos
Benedek Miklós - Sipos
Rudolf Péter - Árpád
Pap Vera - Balázs kisasszony
Ráckevei Anna - Rácz kisasszony
Kovács Nóra - Molnár kisasszony
Soós László - Rendőr
Usztics Mátyás - Detektív

 

 

 

László Miklós (1903–1975) kicsiny színésze volt a Vígszínháznak. Termetre öles, de aprócska föladatokra kényszerített epizodista. Színészi híre A cirkusz csillaga című Fényes Cirkuszban előadott vígszínházi kirándulásból terjedt. Peti Sándorral istállószolgát játszottak a városligeti porondon. Ez lett László leghíresebb szerepe. Valamint Móricz Zsigmond Úri murijában egy csapost alakíthatott. Kielégítetlen színészi bánatában kabarétréfákat, egyfelvonásosokat írt. Első nagy színházi sikere 1937. március 20-án bemutatott Illatszertár című darabja. Első sikere, de nem első nagy premierje, mert a Nemzeti Színház néhányszor már eljátszotta színművét, A legboldogabb embert (1934).

Az Illatszertár a Víg kamaraszínházában, a Pesti Színházban került nézők elé (1937. március 20.). Kabos Gyula volt a bukdácsoló drogéria tulajdonosa. A segéd úr Ráday Imre. Muráti Lili az eladókisasszony. A megírtakor is öregecske, érzelmes színdarabot meglehetős érdeklődés kísérte: 78-szor adták egyvégtében.

László Miklós kivándorolt az Egyesült Államokba. Nem a fasizmus elől. Az Illatszertár után. A Marton-ügynökség eladta a Parfumerie-ként szertejátszott színdarab megfilmesítés jogát a Metrónak. Saroküzlet (The Shop Around the Corner) címmel Ernst Lubitsch megfilmesítette (1940). Margaret Sullavan (Klara Novak), James Stewart (Alfred Kralik), a román apától, magyar anyától származó emigráns Joseph Schildkraut (Ferenc Vadas). A helyszín Budapest. Szerencsére egy csipetnyi Halászbástya, Mátyástemplom, egy falatnyi turista-Budapest sem látszik. Műtermi az üzlet előtt az utca, ahol nyitásra vár a bolti személyzet. Műtermi a szomszédos kávéházacska, ahol a szerelmesek találkoznak. Évekkel később jön divatba a magyar puszta mellett a mozi-Budapest is. A Herczeg Ferenc Kék rókájából lett német filmen Cecil – akit a svéd csalogány Zarah Leander játszott – a Török utca helyett a Gellért-fürdő napernyői alá ment. Lubitsch ennél nemcsak jobbízlésű volt, hanem művész. Tudta: a színészek szellemessége, könnyedsége inkább képes megragadni egy város lényegét, mint a filmszalagra vett idegenforgalmi látványosságok. Mitől vált megunhatatlanná az Illatszertár? A sikertelen színész sikerszerepeket írt. Színpadra vitt néhány jellegzetes pesti figurát. És megnyerte nézőit azzal, hogy párbeszédekbe szedte a pesti slemilséget. Az illatszertár nem megy. Haldoklik. Nincs vevő. Kitartással, csellel, névtelen levelekkel mégis fellendíthető a forgalom.

Kilenc év múlva In the Good Old Summertime (1949) címmel Robert Z. Leonard újraforgatja Judy Garland és Van Johnson szerelmespárjával. Az Albert Hackett-Frances Godrich forgatókönyvíró-páros a modern Budapestről áthelyezi a cselekményt bizonytalan közép-európai városba. Maraczek drogériájából Oberkugen zeneműboltja lesz. Nyártól a karácsonyi nagy vásárlások idejéig tart a cselekmény. De a pesti ízek elnyomhatatlanok: a kedélyes, aranyszívű Oberkugen urat Szőke Szakáll tősgyökeres terézvárosinak ábrázolja. Bolti-szolgaként szerepel a mesterségéből kikopott, kegyelemszerepeken tengődő Buster Keaton. A zárójelenetben feltűnt Judy Garland saját hároméves kislánya, Liza Minelli.

1963-ban She Loves Me címmel musical comedy. Kilenc hónapig játsszák megállás nélkül a Eugene O’Neill Theatre-ben. Az Illatszertár kiszellőztethetetlennek bizonyult. 1998-ben A szerelem hálójában (You’ve Got Mail) Nora Ephron rendezésében a Warner újra leforgatta. Budapest helyett New York helyszínnel Tom Hanks és Meg Ryan főszereplésével.

László Miklósnak a sorozatjátszásokból, átdolgozásokból, megfilmesítésekből kevéske csurrant. A jogdíjak 30%-át a Marton-ügynökség, másik 30%-át Roboz színigazgató úr megvásárolta a szorult helyzetben lévő színésztől.

László Miklósé volt az egyik legsikerültebb beérkezés Hollywoodban. Egy csepp balsikeres Pestet csempészett a tengerentúlra. Pesti sors: kicsi tehetségéből szemfüleseknek hajt hasznot.

 forrás itt

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmeknekunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2218215557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Facebook oldaldoboz

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása